Gratis gesprek met een advocaat als uw VOG is afgewezen

Is uw VOG afgewezen? Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Vergoeding advocaatkosten door overheid 

Als uw VOG is afgewezen heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.


Vergoeding advocaatkosten door verzekering 

Als u een verzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 


Waarom een (pro deo) advocaat als uw VOG is afgewezen?

Bij personen die strafbare feiten hebben gepleegd wordt gekeken naar of deze feiten in de weg kunnen staan bij het uitoefenen van bepaalde functies/beroepen. Dit gebeurt aan de hand van een screeningsprofiel. Voordat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt afgewezen ontvangt u altijd eerst een ‘voornemen tot afwijzing’. Daarop kunt u binnen twee weken na ontvangst uw zienswijze indienen. Indien de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) daarna alsnog wordt afgewezen, dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken tegen de afwijzing. Een advocaat kan u helpen bij deze procedures en het indienen van deze stukken. Bezwaar maken tegen de afwijzing kan namelijk een complexe rechtelijke procedure zijn. De kans dat de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) alsnog wordt afgegeven is voor u dus groter indien u zich laat bijstaan door een advocaat.


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Verklaring Omtrent Gedrag hebben veel ervaring met wet- en regelgeving rondom een VOG en kunnen u daarom goed helpen als uw VOG is afgewezen. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw VOG afwijzing met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als uw VOG is afgewezen. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Wordt werkgever op de hoogte gesteld afwijzing VOG?

Ik ben in het verleden een aantal keer met politie en justitie in aanraking gekomen. Ik vind het lastig in te schatten of ik voor de functie waarvoor ik nu gesolliciteerd heb wel een VOG verleent krijg. Ik wil wel proberen er een aan te vragen maar ben bang dat mijn werkgever er dan achter komt waar ik in het verleden allemaal voor veroordeeld ben. Wat raadt u aan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Uw werkgever wordt niet op de hoogte gesteld over de afwijzing van de VOG door Justis. U bent de enige die daarvan bericht krijgt. Ik ken uw situatie niet, maar zal in alle gevallen aanraden een VOG aan te vragen. U hoeft er niet bang voor te zijn dat er gevoelige informatie gedeeld wordt met uw werkgever, Justis mag geen informatie aan derden geven. De enige die de informatie inziet is de beoordelaar van Justis en uzelf (en eventueel uw advocaat).

Bezwaar tegen afwijzing

Ik heb voor een nieuwe baan een VOG nodig. Ik heb helaas wel een paar strafbare feiten gepleegd in het verleden (maar dat is al een tijdje geleden, nu gaat het veel beter met mij). Nu heb ik een brief gekregen waarin staat dat ze de VOG gaan afwijzen. Als ik straks geen VOG krijg heb ik een groot probleem, want dan kan ik niet beginnen met mijn nieuwe baan. Kan ik iets doen tegen een afwijzing van mijn VOG?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) van plan is uw VOG te weigeren, krijgt u eerst een ‘voornemen tot weigeren’ toegestuurd. In dit document staan de redenen waarom uw VOG zal worden geweigerd. U hebt de mogelijkheid hiertegen schriftelijk eerst nog uw eigen zienswijze in te dienen. Enkele weken na het voornemen tot weigering neemt het COVOG een definitief besluit. Eventueel door u ingediende zienswijzen worden in de beslissing meegenomen. Als uw VOG aanvraag alsnog wordt afgewezen, kunt u hier binnen zes weken na dagtekening van het besluit een bezwaarschrift tegen indienen. Het is aan te raden u bij het laten opstellen van een bezwaarschrift te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Daarmee vergroot u de kans dat u alsnog een VOG kunt krijgen. Neem daarom contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp als u bezwaar wil maken tegen de afwijzing van uw VOG.

Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn