Iemand aansprakelijk stellen

Gratis gesprek advocaat over iemand aansprakelijk stellen

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u iemand aansprakelijk wilt stellen en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Waarom iemand aansprakelijk stellen? 

Op het moment dat iemand onrechtmatig heeft gehandeld, kan dit leiden tot schade aan bezittingen. Er is in zo’n geval sprake van een onrechtmatige daad. U kunt de veroorzaker van de schade aansprakelijk stellen. Dit betekent concreet dat u de dader als zodanig aanwijst en hem of haar daarmee verzoekt de ontstane schade aan u te vergoeden. Zo draait u zelf niet op voor deze kosten. Iemand aansprakelijk stellen is interessant om te voorkomen dat u kosten betaalt, die onterecht aan u berekend worden. Iemand aansprakelijk stellen kan betekenen dat u een particulier aansprakelijk stelt, maar ook dat u een organisatie verantwoordelijk houdt voor de ontstane schade aan uw bezittingen. Op het moment dat iemand zelf geen opzet had op het aanrichten van de schade, kan dit een verzekeringskwestie worden. Ervan uitgaande dat een particulier of organisatie verzekerd is voor de schade die men per ongeluk aanricht aan andermans bezittingen. 


Waarom een (pro deo) advocaat als u iemand wilt aansprakelijk stellen?

Er zijn verschillende wettelijke artikelen op grond waarvan u iemand aansprakelijk kan stellen. Een (pro deo) advocaat kan u hierbij helpen. U kunt iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij is het van belang dat de brief de datum bevat waarop u de wederpartij aansprakelijk stelt, een omschrijving van het ongeval en de grond waarop u iemand aansprakelijk stelt. Dit laatste is de wettelijke basis. Het is raadzaam een (pro deo) advocaat te raadplegen als u iemand aansprakelijk wilt stellen. Er zijn namelijk verschillende wettelijke artikelen op grond waarvan u iemand aansprakelijk kan stellen. Een (pro deo) advocaat kan u informeren omtrent welke wettelijke basis in uw geval geldt. Iemand aansprakelijk stellen moet uiterst nauwkeurig gebeuren. Als er een fout staat in de aansprakelijkheidsstelling, kan dit leiden tot afwijzing van de aansprakelijkheid door de rechter.


Advocaatkosten door overheid betaald 

Iemand aansprakelijk stellen kan best ingewikkeld zijn, wanneer u dit niet eerder zelf gedaan heeft. Een goede reden om een advocaat in te schakelen. De kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat kunnen snel oplopen, afhankelijk van uw kwestie. In Nederland betaalt u deze kosten niet volledig zelf, wanneer u een lager inkomen en eigen vermogen heeft. Tot een bruto jaarinkomen van 29.600 euro heeft u recht op pro deo rechtshulp, waarbij een groot deel van de advocaatkosten vergoed wordt door de overheid. Let op, ook bij deze vorm van juridische ondersteuning betaalt u. Dit is echter slechts een klein deel van het geheel aan advocaatkosten.


Via rechtsbijstandverzekering iemand aansprakelijk stellen 

Is uw inkomen te hoog voor pro deo rechtshulp, maar heeft u in het verleden wel een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Mogelijk kunt u gemaakte advocaatkosten in dat geval declareren via uw verzekeraar. Let op, een basisverzekering is niet altijd voldoende. Wellicht heeft u specifiek voor iemand aansprakelijk stellen een aanvullende module nodig bij uw verzekeraar. Het is verplicht de verzekeraar om toestemming te vragen voor het inschakelen van een advocaat. Vergeet u dit, dan worden kosten mogelijk niet vergoed. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Contract en aansprakelijkheid hebben veel ervaring en zijn bekend met wettelijke artikelen op grond waarvan u iemand aansprakelijk kan stellen. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u iemand aansprakelijk wilt stellen. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. 


Vraag en antwoord

Minimum of maximum bedrag

Ik wil iemand aansprakelijk stellen naar aanleiding van letselschade. Het bedrag dat ik graag zou willen als schadevergoeding is relatief laag. Is er een minimum en/of maximum vergoeding bepaald als je iemand aansprakelijk wilt stellen in Nederland?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Er is geen minimum of maximumbedrag bepaald in Nederland. De geleden schade moet gewoon vergoed worden door diegene die ervoor verantwoordelijk is. Als u iemand aansprakelijk wilt stellen voor een relatief bedrag kunt u de afweging maken of het voor u de moeite waard is. Hierbij kan het natuurlijk ook om een principekwestie gaan. Wilt u iemand aansprakelijk stellen? vraag dan via deze website een advocaat om gratis juridisch advies.

Bewijzen dat iemand aansprakelijk is

Ik wil iemand aansprakelijk stellen maar hoe bewijs ik dat de wederpartij de schade veroorzaakt heeft?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als u iemand aansprakelijk wilt stellen geldt In Nederland de regel dat de eisende partij het bewijs moet leveren dat de schade daadwerkelijk door de wederpartij is veroorzaakt. Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een proces-verbaal of getuigenverklaring. Wilt u iemand aansprakelijk stellen? vraag dan via deze website een advocaat om gratis juridisch advies.