Verdeling bij scheiding - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek met een advocaat over de verdeling bij scheiding 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij de verdeling van een scheiding en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op Pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Vergoeding advocaatkosten door overheid 

Bij een conflict over de verdeling bij een scheiding heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.

Vergoeding advocaatkosten door verzekering 

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 

Waarom een advocaat bij een verdeling bij scheiding 

Verdeling bij scheiding is enorm lastig en vergt een zorgvuldige afweging. Er dient goed zicht te komen op de waarde van de goederen en het vermogen. Een (pro deo) advocaat kan u hier goed bij helpen. In deze vaak emotionele periode is het raadzaam om iemand met u mee te laten kijken en uw belangen te laten behartigen.

Wat moet u verdelen bij een scheiding

Indien u gaat scheiden, dient u de inboedel te verdelen. Het beste kunt u dat doen door een lijst te maken van alle goederen en de waarde daarvan te bepalen. Vervolgens kunt u aan de hand van de lijst de inboedel verdelen. Indien u hier samen niet uitkomt, kunt u een (pro deo) advocaat of mediator vragen u hierbij te helpen. Indien u een koopwoning heeft kunt u uw ex-partner uitkopen of zelf uitgekocht worden. Het is daarbij belangrijk dat de waarde van de woning nauwkeurig berekend wordt. Ook kan het zijn dat u het huis wilt verkopen. U moet er dan op berekend zijn dat een eventuele restschuld voor u en uw ex-partners rekening komt.

Indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is al het vermogen gezamenlijk vermogen. Daarbij moet u denken aan het huis, de inboedel, maar ook de verzekeringen. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan heeft u destijds samen voorwaarden opgesteld voor uw vermogen. U kunt uw vermogen zelf proberen te verdelen, maar vaak wordt dit ervaren als een lastige klus. Niet alleen omdat verdeling bij scheiding niet makkelijk is, maar ook omdat het berekenen van de waarde en het indelen van de goederen in bepaalde categorieën (schenking, verknochte goederen etc.) lastig is.

Wat houdt een gratis gesprek over een verdeling bij scheiding in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied 'familie en scheiden' hebben ruime ervaring met het verdelen bij een scheiding. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij de verdeling van een scheiding. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.

Vraag en antwoord

Boedelscheiding - Ongehuwd uit elkaar met samenlevingscontract

Na 15 jaar samenwonen hebben ik en mijn (ex-)partner besloten er een punt achter te zetten. Nu dachten we destijds dat we alles goed hadden geregeld door een samenlevingscontract op te stellen. Alleen hebben we in de tussentijd nooit meer omgekeken naar dit document. Heel veel zaken die we in de afgelopen jaren hebben gekocht staan er daarom niet op. Nog maar recentelijk hebben we bovendien gezamenlijk een woning gekocht. Ik voorzie nu al problemen als we dit alles straks samen moeten zien te regelen. Kan een advocaat hier eventueel bij helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Veel samenwonende partners hebben geen samenlevingscontract. Maar als er wel een samenlevingscontract is, komt het vaak voor dat daarin op het moment dat uit elkaar gaan toch minder duidelijke afspraken zijn gemaakt dan aanvankelijk werd gedacht. Soms moet de rechter er dan aan te pas komen om de overeenkomst uit te leggen. Doorgaans zijn er twee mogelijkheden om de gezamenlijke eigendom van een koopwoning op naam van beide partners te beëindigen. De eerste mogelijkheid is dat de ene partner de ander uitkoopt. Daarbij moet de helft van de overwaarde dan wel de onderwaarde aan de ander vergoed worden. De tweede mogelijkheid is dat de woning wordt verkocht. Daarbij moet de overwaarde dan wel onderwaarde door de partners worden gedeeld. Als u en uw partner het niet eens worden, dan zal de rechter naar uw situatie moeten kijken. Het is verstandig om een advocaat in te schakelen als u nu reeds vermoed dat er problemen zullen optreden over (onder meer) de woning. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp als u advies wenst met betrekking tot de beëindiging van het ongehuwd partnerschap en de uitleg van het samenlevingscontract.

Boedelscheiding - Hoe moeten alle bezittingen worden verdeeld?

Helaas zijn mijn man en ik het eens geworden dat we beter kunnen scheiden. Natuurlijk moet er nu van alles geregeld worden. Het meest maak ik me zorgen over de verdeling van alle bezittingen; we hebben in de loop der jaren behoorlijk wat spullen verzameld. Kunnen wij extern advies inroepen bij het verdelen van onze bezittingen na de echtscheiding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het uitgangspunt is dat bij de een boedelscheiding elke partner recht heeft op de helft. In beginsel bent u namelijk in gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij u bij de notaris bij het sluiten van het huwelijk huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen. Bepaalde vermogensbestanddelen vallen buiten de gemeenschap en hoeven niet verdeeld te worden. Het gaat dan om erfenissen met een uitsluitingsclausule (dit is het geval als u een erfenis heeft ontvangen waarbij is bepaald dat deze alleen voor u is bestemd), verknochte goederen en schulden (het gaat hierbij om goederen of schulden die op een bijzondere wijze zijn verbonden aan u of uw partner) en het pensioen (maar let op: er moet toch een verdeling van pensioenrechten plaatsvinden). De afhandeling van een scheiding (boedelscheiding) zijn in de eerste plaats emotioneel beladen en daarnaast praktisch vaak ook ingewikkeld. Het is daarom zeker aan te raden u hierbij de laten bijstaan door een ervaren jurist. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp om u te laten adviseren bij uw echtscheiding en de boedelscheiding.