Juridisch Loket Groningen of gratis gesprek advocaat

In tegenstelling tot bij het Juridisch Loket Groningen kunt u bij Eersterechtshulp.nl uit 100 profielen een (pro deo) advocaat selecteren voor een gratis gesprek

Bij het Juridisch Loket Groningen wordt u doorverwezen naar een (pro deo) advocaat die u niet zelf kunt uitkiezen. Bij Eersterechtshulp.nl kunt u zelf (pro deo) advocaten vergelijken op basis van foto's, filmpjes en persoonlijke teksten. Bekijk en vergelijk profielen en vraag een gratis gesprek aan. Binnen 24 uur wordt er door de (pro deo) advocaat contact met u opgenomen.

  • Uw kwestie wordt besproken en uw vragen worden beantwoord
  • Er wordt aangegeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van een eventuele juridische procedure wordt aan u uitgelegd
  • Er wordt bekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, wordt uitgezocht of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is krijgt u een indicatie van de kosten

Na het gratis gesprek kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Het is vervolgens aan u of u in het verdere verloop van de procedure juridische bijstand van deze (pro deo) advocaat wenst. Zonder dat u kosten maakt, complexe processen moet doorlopen bij het Juridisch Loket Groningen of vertegenwoordigd wordt door iemand waar u misschien helemaal geen klik of goed gevoel bij heeft.


Voorwaarden in Wet op Rechtsbijstand bij Juridisch Loket Groningen

Op het moment dat u voor de hulp van het Juridisch Loket Groningen kiest, zal men u hier vragen naar uw inkomen en vermogen. In de Wet op Rechtsbijstand is vastgelegd hoe hoog deze mogen zijn. Blijkt uw inkomen of vermogen te hoog? In dat geval wordt u direct doorverwezen naar een advocatenkantoor. Vaak werkt het Juridisch Loket Groningen samen met een vast kantoor; u bent niet verplicht ook daadwerkelijk voor een advocaat van dit kantoor te kiezen. Niet alleen kijkt men naar uw inkomen en vermogen, voordat u een beroep kunt doen op de hulp van het Juridisch Loket Groningen. Zo ondersteunt men hier bijvoorbeeld uitsluitend particulieren. Zakelijke partijen, zoals bedrijven, stichtingen en verenigingen, worden niet ondersteund bij het Juridisch Loket Groningen. Dat geldt ook voor vestigingen elders in Nederland.


Aanpak juridisch vraagstuk door Juridisch Loket Groningen

Een medewerker van het Juridisch Loket Groningen zal uw juridisch vraagstuk met u doornemen. Vervolgens wordt middels de hulp van een jurist of een mediator geprobeerd tot een oplossing te komen. Een jurist kan bijvoorbeeld officiële brieven opstellen. Denk hierbij aan een brief, waarin u een verkoper verzoekt uw betaling terug te storten wegens ontevredenheid over de kwaliteit van een geleverd product. Houd er rekening mee dat een jurist geen advocaat is. De mediator wordt ingezet om conflicten met meerdere betrokkenen op te lossen, zonder tussenkomst van de rechter. Een mediator treedt op als een neutrale partij en inventariseert de belangen en standpunten van alle betrokkenen. Vanuit dat punt wordt vervolgens naar een oplossing gewerkt. Niet ieder conflict leent zich goed voor de hulp van een mediator.


Pro deo advocaat inschakelen als uw vraagstuk niet beantwoord wordt

Het komt voor dat uw vraagstuk of conflict ook na het bezoeken van het Juridisch Loket Groningen onbeantwoord blijft. In zo’n geval verwijst het Juridisch Loket Groningen u door naar een advocatenkantoren. Zoals eerder genoemd, staat het u vrij om zelf een geschikte (pro deo) advocaat te zoeken. Dat laatste valt sterk aan te bevelen, daar het u ervan verzekerd dat een raadsman of raadsvrouw ervaring heeft met het behandelen van zaken als die van u. U vergemakkelijkt dit voor uzelf, door gebruik te maken van de zoekmachine op deze website. Advocaten zijn binnen de zoekmachine verdeeld over verschillende expertisegebieden, op basis van hun ervaring.


Kosten Juridisch Loket Groningen en pro deo advocaat

In de basis wordt de hulp van het Juridisch Loket Groningen kosteloos aangeboden. Let op de aanvullende telefoonkosten, naast de kosten van uw eigen provider, wanneer u het Juridisch Loket Groningen telefonisch benadert. Voor de hulp van een pro deo advocaat, wat vaak veel verder gaat dan de hulp van het Juridisch Loket Groningen, betaalt u slechts een beperkte eigen bijdrage. In sommige gevallen betaalt u niets. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de rechter u in uw gelijk stelt. De hoogte van de eventueel in rekening gebrachte eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen.


Vraag en antwoord

Hoe gaat het Juridisch Loket in Groningen te werk?

Ik heb een juridisch vraagstuk, welke ik voor wil leggen aan het Juridisch Loket in Groningen. Op welke manier gaat deze organisatie te werk?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het Juridisch Loket in Groningen zal een juridisch vraagstuk allereerst zelf proberen op te lossen of te beantwoorden, zonder tussenkomst van een (pro deo) advocaat. Wanneer blijkt dat dit in uw situatie niet mogelijk is, wordt u doorverwezen naar een raadsman of raadsvrouw in de regio. Ook geldt dat niet iedereen bij het Juridisch Loket in Groningen terecht kan. Zo geldt er een maximum voor uw inkomen en eigen vermogen. Daarnaast kunnen stichtingen hier niet terecht. Zij kunnen direct voor de hulp van een (pro deo) advocaat kiezen bij een juridische kwestie.

Kan ik voor advies over een rechtszaak terecht bij het Juridisch Loket?

Het is voor mij even zoeken waar ik terecht kan met mijn vragen over een rechtszaak die iemand tegen mij heeft aangespannen. Is het Juridisch Loket in Groningen de juiste plek?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Kies uitsluitend voor een bezoek aan het Juridisch Loket in Groningen, wanneer u een relatief simpele juridische vraag heeft. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij het opstellen van een formele brief. In alle andere gevallen kunt u direct zelf op zoek gaan naar een geschikte raadsman of raadsvrouw. Deze is gespecialiseerd in vergelijkbare zaken als de uwe en biedt een uitgebreidere ondersteuning. Een raadsman of raadsvrouw zal u ook helpen in de rechtszaal; iets wat een medewerker van het Juridisch Loket in Groningen niet doet.

Helpt het Juridisch Loket mij bij een door de buren beschadigde schutting?

De buren vinden mijn nieuwe schutting niet mooi en hebben deze bewust beschadigd. Dit heb ik op beeld vastgelegd. Kan ik naar het Juridisch Loket in Groningen gaan om vervolgstappen te bespreken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U beschrijft een situatie waarin er een conflict is ontstaan met uw buren. In zo’n situatie kan het Juridisch Loket in Groningen u niet verder helpen. U kunt voor de ondersteuning van een (pro deo) advocaat kiezen. Deze adviseert u niet alleen over mogelijke (juridische) stappen, maar staat u vervolgens ook bij tijdens een rechtszaak. Het Juridisch Loket in Groningen helpt u wel te toetsen of uw schutting aan de geldende regelgeving voldoet. Laat bijvoorbeeld controleren of de maximale hoogte voor een schutting niet overschreden wordt.

Hoe om te gaan met een meningsverschil over mijn geluidsproductie?

Muziek laat mij ontspannen na een drukke dag op het werk. Het is om deze reden dat ik de muziekinstallatie regelmatig inschakel. De buren ervaren dit als overlast. Wie kan mij adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U wilt een conflict met omwonenden voorkomen. Dit betekent echter niet dat u de muziekinstallatie voortaan uitgeschakeld moet laten. Het is belangrijk te kijken naar de grenzen van het toelaatbare als het gaat om geluidsproductie binnen een woonwijk. U kunt het Juridisch Loket in Groningen bezoeken om u hierover te laten informeren. Men kan u hier daarbij adviseren over de stappen die u kunt zetten om een mogelijke escalatie van de situatie te voorkomen. Hoe gaat u het gesprek aan met uw buren? Mocht de situatie toch escaleren, dan heeft u baat bij hulp van een (pro deo) advocaat.