Gratis gesprek advocaat over een koop ontbinden

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij een conflict over een aankoop ontbinden en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een koop ontbinden?

Als een door u gekocht product niet goed is kunt u de koop ontbinden. Er dient daarvoor wel aan een aantal vereisten te zijn voldaan. Zo moet u de verkoper de tijd en gelegenheid hebben gegeven om het product te repareren of u een nieuw product te geven. Als de verkoper het probleem niet kan of wil oplossen, of als het product al een aantal keer gerepareerd is maar het nog steeds niet naar behoren functioneert, dan kunt u de aankoop ontbinden. U kunt de koop ontbinden door de verkoper schriftelijk kenbaar te maken dat u de overeenkomst wilt ontbinden. 

Als de koop ontbonden is dient u het product terug te geven aan de verkoper. Op dat moment heeft u recht op het terugkrijgen van uw (volledige) aankoopbedrag. De koop kan ook gedeeltelijk ontbonden worden. Als het product maar een kleine beperking heeft, is het niet altijd mogelijk de gehele overeenkomst te ontbinden. In dat geval kunt u wel proberen de overeenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U houdt het product dan en krijgt van de verkoper een deel van uw aankoopbedrag terug.


Waarom een (pro deo) advocaat bij een conflict over het ontbinden van een koop?

Een (pro deo) advocaat kan uw belangen behartigen als u een koop wilt ontbinden en hier een conflict over krijgt. Indien u en de verkoper het niet met elkaar eens worden omtrent de ontbinding van de overeenkomst, kunt u de situatie voorleggen aan De Geschillencommissie. Zij kunnen u echter alleen helpen indien de verkoper is aangesloten bij De Geschillencommissie.

Als de verkoper niet aangesloten is bij De Geschillencommissie, kunt u naar de rechter stappen. Voor conflicten tot € 25.000,- kunt u naar de kantonrechter. Daarbij hoeft u zich niet te laten bijstaan door een (pro deo) advocaat. Al is dit wel verstandig. Gaat uw conflict om meer dan € 25.000,- dan kunt u zich wenden tot de rechtbank. Bij de rechtbank dient u zich wel te laten bijstaan door een (pro deo) advocaat. Ook dient u voor deze procedure griffiekosten te betalen.


Pro deo rechtshulp bij conflict  

Wanneer u bij een conflict rondom een koop ontbinden voor de hulp van een pro deo advocaat kiest, worden de gemaakte kosten mogelijk vergoed door de overheid. Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Om de kosten voor de hulp van een advocaat vergoed te krijgen bij een conflict rond het ontbinden van een koop mag uw bruto jaarinkomen niet boven de 29.600 euro uitkomen. Ook uw eigen vermogen mag niet te groot zijn. Een pro deo advocaat vertelt u er meer over bij een gratis eerste kennismakingsgesprek.


Kosten advocaat bij conflict declareren bij verzekeraar 

Een alternatief voor pro deo rechtshulp, is het laten vergoeden van de gemaakte kosten via uw rechtsbijstandverzekering. Let op, mogelijk moet u vooraf aanvullende modules afgesloten hebben. Een basisverzekering biedt niet altijd de juiste dekking. Om kosten vergoed te krijgen via de verzekeraar, dient u deze vooraf om toestemming te vragen voor het inschakelen van een raadsman of raadsvrouw. Doet u dit pas achteraf, dan wordt uw declaratieverzoek mogelijk afgewezen. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Consument, aankopen en garantie hebben veel ervaring met wet- en regelgeving rondom het ontbinden van een aankoop. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een conflict heeft over het ontbinden van een koop. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.