Doorrijden na ongeval - Gratis gesprek advocaat in uw regio

Gratis gesprek advocaat bij doorrijden na ongeval 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat bij doorrijden na ongeval en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is doorrijden na een ongeval?

Iemand die bij een aanrijding betrokken is geweest mag niet doorrijden na het ongeval. Ook mogen gewonden niet in hulpeloze toestand worden achterlaten. Iemand mag de plaats van het ongeval niet verlaten en hierbij moet die de andere partij(en) de gelegenheid bieden om zijn identiteit en dat van zijn voertuig vast te stellen. Afgezien van de situatie waarin een gewonde in hulpeloze toestand is achtergelaten kan een strafzaak worden voorkomen door de aanrijding vrijwillig te melden bij de politie. Dit moet uiterlijk binnen 12 uren na het verkeersongeval.

Bent u doorgereden na een ongeval, dan is de kans groot dat uw rijbewijs op last van de officier van justitie wordt ingehouden. De inhouding van uw rijbewijs geldt totdat uw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter te brengen.


Doorrijden bij schade aan ander voertuig 

Doorrijden na een ongeval is niet alleen bij wet verboden, wanneer u tijdens het ongeval lichamelijk letsel heeft veroorzaakt aan andere betrokkenen. Ook wanneer er sprake is van schade aan andermans voertuig, zonder dat de betrokkene zelf letsel opgelopen heeft, dient u te stoppen en het papierwerk rond het ongeval in orde te maken. Doorrijden na een ongeval met uitsluitend materiële schade is net als het doorrijden na een ongeval met lichamelijk letsel verboden. U kunt zich vrijwillig op het politiebureau melden, wanneer u doorgereden bent en hier vrijwel meteen spijt van krijgt. Houd er hierbij rekening mee, dat u zich binnen 12 uur na het moment van het ongeval meldt op het politiebureau bij u in de buurt. 


Waarom een (pro deo) advocaat bij doorrijden na ongeval?

Een advocaat kan uw belangen behartigen als u bent doorgereden na een ongeval. Indien uw zaak wordt beoordeeld door de rechter, kan deze bepalen dat u uw rijbewijs verliest. Met de rechtshulp van een advocaat kunt u uw rijbewijs in veel gevallen eerder terugkrijgen. Ook kan de advocaat het verschil voor u maken bij de hoogte van de op te leggen gevangenisstraf, werkstraf of geldboete.


Straf voor doorrijden na ongeval 

Als u veroordeeld wordt kan de straf bestaan uit een gevangenisstraf, taakstraf, geldboete en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.

In artikel 7 WVW is het doorrijden na een ongeval, waarbij een ander is gedood of waarbij schade of letsel is toegebracht strafbaar gesteld. De hoogte van de op te leggen straf bij doorrijden na een ongeval wordt onder meer bepaald door de omstandigheden van het geval. Wanneer sprake is van relevante recidive (herhaling) binnen een periode van vijf jaar, wordt veelal een hogere staf opgelegd.

De maximumstraf welke kan worden opgelegd betreft een gevangenisstraf voor de duur van drie maanden, een geldboete ten bedrage van maximaal € 6700,- en/of een ontzegging van de  rijbevoegdheid voor vijf jaar.


Geschikte advocaat vinden als u verdacht wordt van doorrijden na ongeval

Het kan best lastig zijn om vast te stellen, of een (pro deo) advocaat ervaring heeft met zaken zoals die van u. Het helpt wanneer u de zoekmachine op deze website gebruikt bij het zoeken naar een geschikte raadsman of raadsvrouw. De zoekmachine vertelt u aan de hand van verschillende expertisegebieden, of de gevonden (pro deo) advocaat in uw regio ervaring heeft met cliënten die verdacht worden van doorrijden na een ongeval. Wanneer een (pro deo) advocaat vaker dergelijke zaken behandeld heeft, vergroot u de kans op een positieve afloop. Op het profiel van de verschillende (pro deo) advocaten leest u meer over hun achtergrond en ervaring. Ook kunt u hier direct een gratis kennismaking aanvragen met de (pro deo) advocaat om uw zaak rond het doorrijden na een ongeval alvast globaal te bespreken. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Verkeer en rijbewijs hebben veel ervaring met zaken die over doorrijden na een ongeval gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van doorrijden na een ongeval. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Heb er helemaal niet over nagedacht

Ik ben doorgereden nadat ik schade had veroorzaakt met mijn auto aan een andere auto. Ik was erg geschrokken en heb er helemaal niet over nagedacht. Aan de rechterzijde van de voorkant van mijn auto zit een flinke deuk. De andere auto moet dus ook behoorlijk wat schade hebben. Is het strafbaar om door te rijden na een aanrijding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Doorrijden na een aanrijding is inderdaad strafbaar, zonder eerst je gegevens te hebben achtergelaten. Dit staat in artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Vaak kan via uw kenteken achterhaald worden dat u degene was die de schade heeft veroorzaakt. Op dat moment kunt u dus echter ook strafrechtelijk worden vervolgd voor het doorrijden na aanrijding. U kunt dit voorkomen door u binnen 12 uur alsnog te melden op het politiebureau (art. 184 Wegenverkeerswet). U mag in de tussentijd niet al als verdachte zijn aangehouden voor dit feit. Het is dus zaak snel te handelen. Neem snel contact op met een advocaat voor advies als u bent doorgereden na een aanrijding. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.