Scheiding via mediation - Gratis gesprek in uw regio binnen 24 uur!

Gratis gesprek over scheiding via mediation

Vraag een gratis gesprek aan met een mediator scheiding uit uw regio en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek mediator.
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een mediator voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de mediator contact met u op!

Wat doet een mediator scheiding? 

Een mediator scheiding is een bemiddelaar, die aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet een mediator scheiding zijn ingeschreven bij de NfN en zich houden aan het reglement en de gedragsregels van de NfN. Een mediator scheiding leidt de gesprekken tussen de partijen, stelt vragen en voert de regie tijdens de gesprekken. Zo zorgt de mediator scheiding ervoor dat de partijen goed naar elkaar luisteren. Zelf geeft de mediator scheiding geen mening of advies. De mediator is er dus alleen als ondersteuning van de partijen tijdens het gesprek, zorgt ervoor dat alle belangen besproken worden en hoopt op die manier dat de partijen zelf tot een overeenstemming komen.


Waarom een mediator scheiding?

Scheiden is een meestal een emotioneel en verwarrend proces. Een vechtscheiding gaat vaak ten koste van u, uw (ex)partner en eventuele kinderen. Echtscheiding mediation biedt uitkomst. Een mediator scheiding helpt om samen in harmonie uit elkaar te gaan. Als u getrouwd bent dan dient u te scheiden met behulp van een (pro deo) advocaat. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap.


Voordelen van mediation bij een scheiding

 • Als u er beide met een mediator scheiding het conflict oplost dan is echtscheiding mediation goedkoper en sneller dan een gerechtelijke procedure.
 • Bij echtscheiding mediation onder leiding van een mediator scheiding heeft u beide evenveel invloed om samen tot een oplossing komen. Bij een rechtszitting wordt de uiteindelijke beslissing door een rechter genomen
 • Omdat u bij een mediator scheiding samen tot een oplossing komt voor het conflict is de kans dat u na het mediationtraject nog een goede ver(stands)houding heeft groter. Dit is belangrijk als u bijvoorbeeld kinderen heeft. Mediation zorgt er namelijk voor dat de partijen met elkaar blijven praten en biedt ruimte voor creatieve oplossingen en het (terug)winnen van respect voor elkaar. Dit is belangrijk voor de toekomst, u blijft immers beide ouder van de kinderen en u blijft dus met elkaar te maken hebben.
 • Echtscheiding mediation is minder formeel dan een gerechtelijke procedure. U heeft één of een aantal informele gesprekken onder leiding van een mediator scheiding.

Als u er samen niet uitkomt en beide geen zin hebben in een lange dure gerechtelijke procedure, biedt een scheidingsmediator mogelijk een uitkomst. 


Gesubsidieerde mediation bij scheiding

Kies bij een scheiding voor de hulp van een mediation. Het helpt u mogelijk te voorkomen dat conflicten lang voortduren. Wanneer u twijfelt of u de kosten van mediation bij een scheiding kunt dragen, loont het te kijken naar gesubsidieerde mediation. In dit geval wordt het merendeel van de kosten die u maakt vergoed door de overheid. Helemaal gratis is mediation bij een scheiding overigens niet. In de meeste gevallen betaalt u een eigen bijdrage. Een mediator kan u bij een gratis kennismakingsgesprek meer vertellen over de voorwaarden die gelden voor het gebruik van gesubsidieerde mediation.


Vergoeding kosten mediation declareren 

Heeft u een lopende rechtsbijstandverzekering met eventueel aanvullende modules die de kosten voor mediation bij een scheiding dekken? In dat geval kunt u de gemaakte kosten declareren via uw verzekeraar. Let op, u betaalt vaak een eigen risico. Daarbij moet u uw verzekeraar vooraf om toestemming vragen voor het inschakelen van een mediator. Zou u dit vergeten, dan worden mogelijk niet alle kosten vergoed. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle mediators met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met echtscheidingen. Selecteer een mediator voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze mediator contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw conflict met u doornemen en vragen beantwoorden
 • Aangeven wat de stappen van een mediationtraject zijn
 • beoordelen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde mediation
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag als u wilt scheiden middels mediation gratis en vrijblijvend een gesprek aan met een mediator scheiding zodat u daarna weloverwogen uw vervolgstappen kunt bepalen.


Vraag en antwoord

Mediator scheiding

Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Daar zijn we nu wel uit. Maar hoe we dat zonder nog meer ruzie gaan regelen? We wonen al een flinke tijd niet meer in hetzelfde huis en ieder gesprek loopt uit op geschreeuw. Ik weet echt niet hoe we dan die hele scheiding moeten regelen. Ik zou graag willen dat er iemand bij gaat zitten zodat we tenminste normaal kunnen praten en de zaken kunnen afhandelen. Ik heb gehoord dat zoiets kan via mediation. Kan ik via uw website ook contact krijgen met iemand die mediation doet bij echtscheidingen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt inderdaad een mediator inschakelen om de scheidingsprocedure een stuk gemakkelijker te maken. Het kan immers erg helpen wanneer een neutrale derde partij bij de besprekingen aanwezig is. Op deze manier kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat ruzies de scheidingsprocedure nog moeilijker maken. Een goede mediator is speciaal opgeleid om samen met u beiden te komen tot een oplossing waar u allebei vrede mee kunt hebben. Het grote voordeel van mediation is dat er geen winnaars en verliezers zijn; er wordt echt geprobeerd de geschillen tussen u zoveel mogelijk op te lossen en tot een zo goed mogelijke afronding van de scheiding te komen. Het is belangrijk dat u een goede mediator vindt waar u zich ook goed bij voelt. Neem daarom vrijblijvend contact op met een van de in mediation gespecialiseerde juristen die zijn aangesloten bij Eersterechtshulp.nl als u een mediator wilt inschakelen voor echtscheidingsbemiddeling.

Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn