Geregistreerd partnerschap ontbinden - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek met een advocaat over geregistreerd partnerschap ontbinden 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u geregistreerd partnerschap wilt ontbinden en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op Pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Hoe geregistreerd partnerschap ontbinden? 

Geregistreerd partnerschap ontbinden kan buiten de rechter om als de partners geen kinderen hebben en het met elkaar eens zijn. Indien de partners wel kinderen hebben of het niet met elkaar eens zijn, dan dient het geregistreerd partnerschap bij de rechter ontbonden te worden. Bij geregistreerd partnerschap ontbinden door de rechter bent u verplicht een (pro deo) advocaat in de arm te nemen. Ook kan een (pro deo) advocaat u helpen indien er een ouderschapsplan moet worden opgesteld en de omgang- en alimentatieregeling dient te worden geregeld. Dit zijn belangrijke beslissingen die vaak moeilijk te maken zijn voor mensen die daar niet in gespecialiseerd zijn. (Pro deo) advocaten zijn hier wel in gespecialiseerd, zij kennen de wet en hebben hier veel ervaring in.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Voor het geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter is een notaris of advocaat nodig. U maakt dan samen een overeenkomst waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Deze overeenkomst dient binnen drie maanden te worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit geschiedt doordat uw advocaat of notaris de overeenkomst toezendt aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarop deze hem inschrijft in de registers. Zodra de overeenkomst is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter

De procedure voor het geregistreerd partnerschap ontbinden bij de rechter is dezelfde als bij een echtscheiding. Dit gaat dus door middel van een verzoekschrift en ook hierbij is een ouderschapsplan en bijstand van een advocaat verplicht. De uiteindelijke beschikking van de rechter moet binnen drie maanden worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Uw advocaat of notaris zendt de beschikking naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarop deze hem inschrijft in de registers. Zodra de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Vergoeding advocaatkosten door overheid of verzekering bij geregistreerd partnerschap ontbinden

Als u geregistreerd partnerschap wilt ontbinden heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 

Wat houdt een gratis gesprek over geregistreerd partnerschap ontbinden in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied 'familie en scheiden' hebben ruime ervaring met het geregistreerd partnerschap ontbinden. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u geregistreerd partnerschap wilt ontbinden. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.

Vraag en antwoord

Geregistreerd partnerschap ontbinden - Wie staat mij bij als er onenigheid ontstaat met mijn ex-partner?

Mijn ex-partner en ik willen ons geregistreerd partnerschap ontbinden. Voor ons is niet helemaal duidelijk hoe we dit moeten aanpakken, als er onenigheid is. Wie helpt mij verder? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een geregistreerd partnerschap ontbinden heeft u de hulp van een notaris of (pro deo) advocaat nodig, om afspraken tussen u en uw ex-partner op papier vast te leggen. Een notaris treedt op als neutrale partij. Mocht er onenigheid ontstaan over de gemaakte afspraken, dan loont het om zelf een (pro deo) advocaat in de arm te nemen. Deze kan uw positie verdedigen bij een geregistreerd partnerschap ontbinden en u meer vertellen over de rechten en plichten die u hierbij heeft. 

Geregistreerd partnerschap ontbinden - wel of niet via de rechter?

Mijn partner en ik zijn niet getrouwd, maar hebben wel een geregistreerd partnerschap. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ‘scheiden’ in dat geval veel minder ingewikkeld is. Maar nu zei iemand mij laatst dat de rechter er soms toch een uitspraak over moet doen? Kunnen we er samen uitkomen of is het nodig om het partnerschap te laten beëindigen met tussenkomst van de rechter?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Geregistreerd partnerschap ontbinden kan zonder tussenkomst van de rechter als u het eens bent over de beëindiging en er geen minderjarige kinderen zijn. Het beëindigen kan worden gedaan door een overeenkomst te laten opstellen door een advocaat of notaris. In deze overeenkomst verklaart u beiden dat u het partnerschap wil beëindigen en dat de relatie duurzaam ontwricht is. Net als bij de beëindiging van een huwelijk moeten ook rechten en plichten, zoals alimentatie en de verdeling van uw bezittingen worden geregeld. Als u op een van deze punten het niet eens kunt worden, of als er sprake is van minderjarige kinderen (dan is er tevens een ouderschapsplan nodig), zal de rechter er toch bij moeten worden betrokken. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten aangesloten bij Eerste Rechtshulp om u te laten bijstaan.