Verkeersboete - Gratis bezwaar maken en aanvechten boete

3000+ boetes behandeld
1000+ boetes vernietigd
50+ ervaringen van anderen

Wat is een verkeersboete

Als u een verkeersovertreding begaat ontvangt u een verkeersboete. De verkeersboete die u wordt opgelegd voor lichte verkeersovertredingen heet een Mulderboete en de verkeersboete die u krijgt opgelegd voor een zware verkeersovertreding heet een strafbeschikking. Tegen een zware verkeersovertreding kunt u in verzet gaan. Voorbeelden van zware verkeersovertredingen zijn: rijden onder invloed of harder dan 30 km rijden dan de toegestane snelheid. Tegen een verkeersboete voor lichte verkeersovertredingen kunt u via deze website bezwaar maken. Voorbeelden van lichte verkeersovertredingen zijn rijden door een rood stoplicht of minder dan 30 km te hard rijden dan de toegestane snelheid. 

Gratis bezwaar en aanvechten verkeersboete door rechtswinkel

Een rechtswinkel werkt meestal met studenten. Deze studenten zijn in opleiding tot jurist of advocaat. Zij helpen rechtzoekenden met simpele juridische kwesties zoals onterechte verkeersboetes. Het heeft geen zin om via Eersterechtshulp.nl een (pro deo) advocaat te raadplegen, omdat (pro deo) advocaten zich niet bezig houden met verkeersboetes. U kunt het bezwaar ook zelf indienen op de manier die is aangegeven op de verkeersboete. Wij adviseren u echter om u hierbij gratis te laten helpen door een student in opleiding bij een rechtswinkel. Zij hebben veel ervaring met het aanvechten van boetes en dit vergroot uw kans op een succesvol resultaat. 

Hoe kan dit nou gratis zijn? 

Als een jurist namens u bezwaar maakt tegen uw verkeersboete en de zaak wint, krijgt de jurist een vergoeding van de overheid. Als de jurist de zaak niet wint, krijgt de jurist niets. Of de jurist nou wint of verliest, voor u is deze dienst altijd gratis! Belangrijk: de overheid betaalt de vergoeding alleen aan juristen. Als u zelf bezwaar maakt en uw zaak wint, dan komt u niet in aanmerking voor deze vergoeding. 

Verkeersboete voor lichte verkeersovertredingen

Met een verkeersboete wordt via een administratiefrechtelijke weg lichte verkeersovertredingen afgedaan. Een verkeersboete heet zoals eerder aangegeven ook wel een Mulderboete. U kunt Mulderboetes herkennen doordat er een M op de verkeersboete wordt weergegeven. 

De verkeersboete wordt uitgevaardigd aan de kentekenhouder. Dit betekent dat een kentekenhouder een verkeersboete kan ontvangen terwijl die niet de bestuurder was die de verkeersovertreding beging. In dit geval gaat de overheid er vanuit dat de kentekenhouder de verkeerboete verhaalt op de bestuurder. Verkeersboetes worden overigens niet gedocumenteerd en u krijgt er dan ook geen strafblad door.  

Waarom bezwaar maken tegen een verkeersboete?

Verkeersboetes worden voornamelijk uitgedeeld door mensen. Fouten worden dan ook veelvuldig gemaakt. Met name bij grote organisaties van de overheid zoals het CJIB, de gemeente en de politie merken wij dat er veel fouten worden gemaakt waar burgers de dupe van zijn. Gemeente ambtenaren en boa's worden vaak na een korte opleiding en zonder ervaring de straat opgestuurd waardoor niet alle verkeersboete in lijn met de wet worden uitgevaardigd. Bij twijfel loont het altijd de moeite om uw verkeersboete gratis te laten controleren en beoordelen. Dit gebeurt door een jurist die heel veel ervaring heeft met gelijksoortige verkeersboetes. Als de jurist kansen ziet om de verkeersboete aan te vechten zal deze namens u gratis bezwaar maken.  

Wanneer heeft bezwaar tegen een verkeersboete een grote kans? 

 • Als u een verkeersboete krijgt maar verkeersborden ontbreken
  In verband met werkzaamheden worden vaak de verkeersborden verwijderd waardoor het voor een weggebruiker niet meer duidelijk is wat de verkeersregels zijn. U had bijvoorbeeld niet kunnen weten dat u ergens niet mocht parkeren omdat dit niet meer werd aangegeven
   
 • Als belijning is verdwenen of vervaagd door vuil of weersinvloeden
  De gemeente is verantwoordelijk dat parkeerplaat aanduidingen op de weg, blauwe belijning, kruizen, parkeerplaatsen voor invaliden etc. goed zichtbaar zijn. Als dit om welke reden dan ook niet het geval is, raden wij u aan om uw verkeersboete te laten controleren. 
   
 • Als verkeerssituaties te onduidelijk zijn  
  Ambtenaren van de gemeente maken verkeerssituaties soms erg complex waardoor het voor de gemiddelde weggebruiker niet meer duidelijk is wat de verkeersregels zijn. Als u bezwaar maakt tegen een verkeersboete moet de gemeente de desbetreffende verkeerssituatie bekijken. In sommige gevallen zal de gemeente toegeven dat de verkeerssituatie onduidelijk is en de verkeersboete intrekken. Vaak dient de situatie aan de rechter voorgelegd te worden en zal die beoordelen of de verkeersboete terecht dan wel onterecht is uitgevaardigd. Dit is overigens allemaal gratis als u uw verkeersboete indient via deze website. 
   
 • Als u een verkeersboete krijgt voor fout parkeren maar uw auto niet op een parkeerplaats stond
  Als u aanslag krijgt voor fout parkeren terwijl uw auto helemaal niet op een parkeerplaats stond, kunt u de verkeersboete laten vernietigen. 
   
 • Als u een verkeersboete ontvangt terwijl u aan het laden en lossen was
  Een verkeersboete omdat u geen parkeergeld heeft betaald kan worden vernietigd als u slechts aan het laden en lossen was. U dient hier dan wel (zonder uitgebreide rustpauze) mee bezig zijn geweest. 
   
 • Als de verkeersboete niet op uw naam staat terwijl de boa u wel heeft aangesproken 
  Zodra een boa u aanspreekt moet deze de verkeersboete op uw naam zetten en kan die de verkeersboete niet meer uitvaardigen aan de kentekeninghouder. Gebeurt dit wel dan kunt u succesvol bezwaar maken tegen deze verkeersboete
   
 • Als u een verkeersboete heeft ontvangen omdat u het kentekennummer verkeerd heeft ingevuld
  Vanwege tijdsdruk komt het voor dat mensen hun nummerbord verkeerd invullen bij de parkeermeter. Als u hiervoor een verkeersboete krijgt kunt u deze laten vernietigen met het betaalbewijs dat u heeft. Het kentekennummer dat u verkeerd heeft ingevuld dient dan wel bijna overeen te komen met het daadwerkelijke kentekennummer. 
   
 • Als u een verkeersboete ontvangt terwijl u uw auto heeft verkocht
  Als u uw auto heeft verkocht en u vervangt vervolgens een verkeersboete, dan kunt u deze laten vernietigen door bezwaar te maken en het vrijwaringsbewijs te tonen. De verkeersboete wordt dan op naam gezet van de persoon die uw auto heeft gekocht 
   
 • Als systemen fouten vertonen en u bewijs heeft van uw betaling
  Systemen van de overheid kunnen fouten maken en daardoor onterecht verkeersboetes versturen. Als u bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt omdat u geen parkeergeld heeft betaald kunt u deze verkeersboete laten vernietigen als u met een betalingsbewijs kunt laten zien dat u wel heeft betaald. Als u heeft betaald via een app (zoals bijvoorbeeld Park Mobile) kunt u hier een screenshot van maken en opsturen.  
   
 • Als u een verkeersboete heeft ontvangen maar er was sprake van een noodgeval
  Als u een verkeersboete ontvangt kunt u deze laten kwijtschelden als er sprake was van een noodsituatie. U kunt hierbij denken aan situaties waarbij u een snelheidsovertreding terwijl u een ernstig gewond persoon naar het ziekenhuis reed. Of u kon geen parkeergeld betalen omdat uw vrouw aan het bevallen was. U dient wel altijd bewijs van de noodsituatie te overhandigen. U kunt hierbij denken aan een verklaring van het  ziekenhuis of huisarts. 

Wanneer heeft bezwaar tegen een verkeersboete weinig zin

 • Als u een verkeersboete heeft ontvangen en bezwaar maakt vanwege een kapotte parkeermeter
  U bent als bij een kapotte parkeermeter verplicht om er een in de buurt te zoeken die het wel doet. Als u bezwaar wil maken met dit als hoofdreden kunt u zich beter de moeite besparen. 
   
 • Als u een verkeersboete heeft ontvangen omdat er geen geld op uw rekening stond
  U bent er zelf verantwoordelijk voor als u uw auto parkeert dat er voldoende geld op uw rekening staat. Bezwaar tegen een verkeersboete met als reden onvoldoende saldo heeft geen zin.
   
 • Als u als reden opgeeft dat u uw betaalpasje vergeten was 
  U dient een geldig betaalmiddel bij u te hebben als u uw auto parkeert. Het vergeten hiervan wordt niet als legitiem argument gezien waarmee de verkeersboete vernietigd kan worden. 
   
 • Als u aan het laden en lossen was maar pauze aan het houden was
  Laden en lossen kan een reden zijn om uw verkeersboete te laten vernietigen als u dit aaneengesloten aan het doen was. Als u pauzeerde of iets aan het doen was op het moment dat de verkeersboete is opgelegd heeft bezwaar maken helaas geen zin.   
   
 • Als u aangeeft dat iemand in of uitstapte
  Als u iemand ophaalt of wegbrengt dient deze persoon kort daarna weg te rijden. Als dit niet het geval was heeft bezwaar maken heel weinig zin. 

Verkeersboetes waarbij bezwaar een grote kans heeft


Vraag en antwoord

Waarom een verkeersboete aanvechten via deze website?

Ik heb gelezen dat ik zelf ook bezwaar kan maken tegen een verkeersboete. Waarom zou ik het via deze website doen? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u bezwaar wilt maken tegen een verkeersboete via deze website, profiteert u van het feit dat het bezwaar door een jurist wordt ingediend. Het vergroot de kans dat uw bezwaar wordt overgenomen, waarmee de boete komt te vervallen. Daarbij kost het bezwaar laten maken tegen een verkeersboete die u gekregen heeft u niets. Dit komt doordat de jurist een vergoeding vanuit de overheid krijgt voor iedere succesvol verlopen zaak. Overigens betaalt u als indiener ook niets, wanneer uw bezwaar niet wordt overgenomen en de jurist daarmee geen vergoeding krijgt vanuit de overheid. 

Heeft het altijd nut om een verkeersboete aan te vechten?

Ik heb onlangs een verkeersboete ontvangen, waar ik het niet volledig mee eens ben. Heeft het altijd nut om een verkeersboete aan te vechten?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is niet per definitie verstandig om tijd te stoppen in het aanvechten van een verkeersboete. Denk bijvoorbeeld aan de situatie, waarin u geen parkeerkosten betaald heeft doordat de dichtstbijzijnde parkeermeter niet werkte op het moment van parkeren. In dit geval heeft u de verplichting een andere parkeermeter te zoeken. Ook wanneer u volgens een BOA te lang op een kiss & ride-parkeerplek stond, heeft het vaak weinig nut om een verkeersboete aan te vechten. Advies nodig? Raadpleeg een (pro deo) advocaat, deze vertelt u er meer over.

Hoe om te gaan met een boete voor een al verkochte auto?

Onlangs heb ik mijn auto verkocht aan een particulier. Nu ontving ik gister een verkeersboete thuis. Deze verkeersboete gaat over een situatie na de verkoop. Hoe los ik dit op?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u een verkeersboete ontvangt voor een incident wat zich na de verkoop van het voertuig heeft voorgedaan, kunt u hiertegen bezwaar maken. De kans is groot dat de verkeersboete in dit geval vernietigd wordt. Mogelijk wordt er een nieuwe boete uitgeschreven, welke op naam van de nieuwe eigenaar van het voertuig wordt gezet. Om uw bezwaar kracht bij te zetten dient u het vrijwaringsbewijs mee te sturen of te tonen. U laat hiermee zien dat u op het moment van het incident geen eigenaar meer was van de auto.

Is het aanvechten van een verkeersboete gratis?

Ik heb een verkeersboete gehad en twijfel of deze wel terecht is. Kan ik de boete gratis aanvechten, of zitten hier kosten aan verbonden?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het aanvechten van een verkeersboete is gratis. Dit maakt het al snel interessant om hiertoe over te gaan, wanneer u twijfels heeft over de rechtvaardigheid van de aan u opgelegde boete. U kunt de boete aanvechten via onze website, u vindt de knop onderaan de pagina. Houd er rekening mee dat het indienen van uw verkeersboete niet altijd zin zal hebben. Dit geldt bijvoorbeeld bij het vergeten van uw betaalpas, als gevolg waarvan u niet kon betalen. Of denk aan een situatie waarin uw bezwaar is dat u parkeerde om iemand in te laten stappen.

Ik heb een boete gekregen op een plek waar geen borden stonden, wat nu?

Onlangs viel er een verkeersboete op de deurmat, waarbij mij verweten werd een straat in te zijn gereden waar dit niet mocht. De borden ontbraken echter, dus ik kon dit niet weten. Wat te doen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u het oneens bent met de aan u opgelegde verkeersboete kunt u besluiten deze boete aan te vechten. Het aanvechten van een verkeersboete doet u eenvoudig via onze website. Het is belangrijk uw bezwaar zo goed mogelijk te onderbouwen. Een van de redenen op basis waarvan verkeersboetes geseponeerd kunnen worden is het ontbreken van borden. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van werkzaamheden aan de weg. Maak bij voorkeur een foto van de verkeerssituatie; het zet uw bezwaar extra kracht bij en vergroot de kans dat de boete vervalt.

Verkeersborden weggehaald, toch een boete. Wat nu?

Er viel deze week een boete op de mat; ik zou te hard hebben gereden op een stuk waar de verkeersborden door wegwerkzaamheden weggehaald zijn. Ik vind de boete onterecht. Wat nu?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een verkeersboete heeft u standaard de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. Dit doet u snel en gemakkelijk via deze website; u dient de boete online in. U betaalt hier niets voor. Het is afhankelijk van de situatie, wat de kans van slagen is bij het indienen van een boete. In uw situatie ontbraken de verkeersborden op het moment dat de boete aan u werd opgelegd. Door het ontbreken van de verkeersborden kon u mogelijk niet weten wat de maximale snelheid was op dit stuk weg. Het indienen van uw verkeersboete heeft in zo’n situatie een grote kans van slagen.

Boete gekregen bij uitladen auto, kan ik deze laten schrappen?

Onlangs stond ik in het centrum van de stad mijn auto uit te laden; we waren de inboedel van mijn dochter aan het verhuizen. Nu heb ik hier een verkeersboete voor gekregen. Loont het om in beroep te gaan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u een verkeersboete ontvangt heeft u standaard het recht en de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. Dien uw bezwaar tegen een verkeersboete eenvoudig in via onze website. Houd er hierbij rekening mee, dat het indienen hiervan niet altijd succesvol zal zijn. In de door u beschreven situatie is de kans op succes reëel; u mag laden en lossen mits u dit ononderbroken doet. Neemt u tussendoor een korte pauze? In dat geval is de aan u opgelegde verkeersboete terecht. 

Wat is het verschil tussen een bezwaar en verzet tegen een verkeersboete?

Iemand vertelde mij dat er een verschil zit tussen het indienen van een bezwaar en het in verzet gaan tegen een verkeersboete. Hoe zit dit precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is correct dat er juridisch gezien een verschil bestaat tussen het maken van bezwaar tegen een verkeersboete en het hiertegen in verzet gaat. Dat laatste doet u uitsluitend bij zwaardere verkeersboetes. Bij lichte vergrijpen kunt u bezwaar maken, dit doet u eenvoudig digitaal via deze website. Er wordt bij deze lichte vergrijpen ook wel gesproken over een Mulderboete. U dient uw bezwaar in zo’n geval via deze website in bij de officier van justitie. Mocht een officier van justitie niet meegaan in uw bezwaar, dan kunt u naar de rechter stappen als volgende stap.