Boete milieuzone - Gratis bezwaar en aanvechten van boete

Gratis bezwaar en aanvechten boete milieuzone

Als u een boete milieuzone heeft ontvangen kunt u met succes bezwaar maken en de boete gratis laten aanvechten door een jurist. 

 • Het indienen van de boete is gratis en kost slechts enkele minuten
 • Uw boete wordt gratis gecontroleerd en beoordeeld 
 • Als de boete kans maakt wordt er gratis bezwaar gemaakt tegen de boete
 • Een jurist voert de procedure namens u, desnoods tot aan de rechter 

Hoe kan dit nou gratis zijn? 

Als een jurist namens u bezwaar maakt tegen uw boete milieuzone en de zaak wint, krijgt de jurist een vergoeding van de overheid. Als de jurist de zaak niet wint, krijgt de jurist niets. Of de jurist nou wint of verliest, voor u is deze dienst altijd gratis! Belangrijk: de overheid betaalt de vergoeding alleen aan juristen. Als u zelf bezwaar maakt en uw zaak wint, dan komt u niet in aanmerking voor deze vergoeding. 


Wat is een boete milieuzone? 

U krijgt een boete mileuzone als u met een oude diesel een mileuzone inrijd. Het gaat om dieselauto's klasse 3 en ouder. U kunt bezwaar maken. Zodra met een camera wordt vastgelegd of door een BOA (die niet bevoegd is een milieuzone boete op te leggen) wordt geconstateerd dat u een milieuzone inrijd krijgt u automatisch deze boete.  


Wanneer heeft bezwaar boete milieuzone een grote kans? 

 • Als het milieuzone verkeersbord niet op de foto staat
  Als u een boete milieuzone krijgt omdat u met uw oude diesel een mileuzone hebt ingereden moet op de foto waarmee uw overtreding is geconstateerd het milieuzone verkeersbord staan. Is dit niet het geval dan heeft bezwaar een erg grote kans.
   
 • Als een ambtenaar niet bevoegd is om de boete milieuzone op te leggen
  Als de boete is opgelegd door een boa moet u zeker bezwaar maken. Volgens de bevoegdheidsregels van een boa is deze niet bevoegd u een mileuzone boete op te leggen. Hierbij moet de boa in de foto duidelijk het mileuzone bord weergeven.   

Wanneer heeft bezwaar boete milieuzone geen zin?

 • Als op de foto duidelijk uw voortuig en het verkeersbord staat
  Als op de foto duidelijk is te zien dat u met uw dieselauto (klasse 3 of ouder) een milieuzone inrijd met het mileuzone verkeersbord duidelijk in beeld is bezwaar kansloos. U moet de boete milieuzone helaas betalen. 

Vraag en antwoord

Boete milieuzone - Ik wil bezwaar maken tegen de boete, is dit slim?

Ik heb een boete ontvangen, omdat ik met mijn dieselauto in een milieuzone reed. Heeft het zin als ik hiertegen bezwaar maak? En zo ja, in welke situaties zal zo’n bezwaar gehonoreerd worden?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In sommige gevallen kan het nuttig zijn bezwaar te maken tegen een boete milieuzone. U kunt hiervoor kiezen, wanneer een boa u deze boete gegeven heeft. De bevoegdheidsregels van een boa geven deze namelijk niet het recht een boete milieuzone op te leggen. Andersom zijn er ook situaties waarin bezwaar maken geen zin heeft. Denk aan de situatie waarin uw dieselauto goed herkenbaar op de foto staat, gecombineerd met het verkeersbord waarop de milieuzone aangegeven wordt.