Heling - Gratis juridisch gesprek binnen 24 uur!

Gratis gesprek met een advocaat over heling 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van heling en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op Pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is heling?

Heling is als iemand goederen van een ander zich toe-eigent en deze vervolgens verkoopt. Op heling kan een hoge straf staan. Er zijn drie verschillende soorten heling: 

 • Schuldheling
 • Opzetheling
 • Gewoonteheling

Heling straf 

Als u veroordeeld wordt kan de straf bestaan uit een gevangenisstraf, taakstraf en/of geldboete

De straf voor heling hangt onder meer af van de waarde van de goederen die u heeft geheeld, of teruggave van de goederen mogelijk is en of u eerder bent veroordeeld voor heling (recidive). De rechter bepaalt de straf. De maximale straffen die de rechter u kan geven voor heling hebben wij als voorbeeld uitgewerkt.

Schuldheling
Hiervan is sprake wanneer degene die iets koopt kon vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betrof. Als schuldig aan schuldheling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van maximaal €20.250,-.

Opzetheling
Hiervan is sprake wanneer degene die iets koopt wist dat het een door misdrijf verkregen goed betrof. Als schuldig aan opzetheling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van maximaal €20.250,-.

Gewoonteheling
Hiervan is sprake wanneer iemand een gewoonte maakt van opzetheling. Als schuldig aan gewoonteheling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van maximaal € 81.000,-.

Vervolging bij heling kan worden voorkomen

Als u verdacht wordt van heling kan met de rechtshulp van een advocaat uw straf aanzienlijk worden verminderd of zelfs worden voorkomen. Laat u goed informeren door een (pro deo) advocaat over uw rechten, plichten en mogelijke consequenties van een eventuele veroordeling.

U kunt alleen veroordeeld worden voor heling als met bewijs kan worden aangetoond dat u wist of had moeten weten dat de bij u aangetroffen goederen van diefstal afkomstig zijn. De politie en officier van justitie zullen door middel van onderzoek en verhoor dit bewijs tegen u proberen te verzamelen. Zij zullen proberen om uw schuld bij de rechter te bewijzen. De rechter zal echter uw kant van het verhaal net zo zwaar mee laten wegen als dat van de officier van justitie en op basis van de aanwezige bewijzen een uitspraak doen (vonnis). Lees hier wat een (pro deo) advocaat voor u kan betekenen als u verdacht wordt van heling en vraag een gratis adviesgesprek aan met een (pro deo) advocaat in uw regio.

Een (pro deo) advocaat kan bij heling:

 • U bijstaan bij politieverhoor
 • Beoordelen of er voldoende bewijs is tegen u
 • Beoordelen of het bewijs wettig is verkregen
 • Beoordelen of de strafeis niet te hoog is
 • U bijstaan bij een rechtszaak

Vergoeding advocaatkosten door overheid of verzekering bij heling

Als u verdacht wordt van heling heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 

Wat houdt een gratis gesprek over heling in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied 'politie en justitie' hebben veel ervaring met zaken die over heling gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van heling. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.

Vraag en antwoord

Heling - Kluis gevonden in bosjes

Goedemiddag, kunnen jullie mij helpen met een vraag over heling? Mijn vriend liet mij een kluis zien in zijn schuur, die hij de avond daarvoor zou hebben gevonden in de bosjes. Ik wist van tevoren van niks. Plots kwam de politie binnen in zijn schuur en werd ik aangehouden voor heling. Ik heb die kluis nog nooit eerder gezien, hoe kan ik dan verdacht worden van heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij heling is de feitelijke beschikkingsmacht erg belangrijk voor een bewezenverklaring. Er moet worden aangetoond dat u kon beschikken over de kluis. Vaak is alleen aanwezigheid met een gestolen goed niet voldoende maar dat hangt af van de overige omstandigheden van de situatie. Het is daarom belangrijk u te laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Deze advocaat kan u reeds voor uw eerste verhoor adviseren, zodat u weet waar u rekening mee moet houden als u wordt verdacht van heling.

Heling - gestolen goederen aangetroffen in onderverhuurd huis

Ik heb een dringende vraag die gaat over de strafbaarheid van heling. Sinds afgelopen winter verhuur ik mijn huis onder aan een kennis van mij. Hij had een woning nodig en ik zat wat krap bij kas, dus ik trok bij mijn ouders in. Hij betaalde netjes de huur aan mij en er waren geen problemen. Totdat ik plots gebeld door een vriend die zei dat er politieauto’s voor mijn verhuurde huis stonden. Bij aankomst werd ik aangehouden door de politie voor heling. Wat bleek, er waren allerlei gestolen goederen aangetroffen in dat huis. Hoe kan ik daarvan beschuldigd worden als ik daar niet eens woonde?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt schuldig verklaard worden aan heling als u goederen, die van diefstal afkomstig zijn, in bezit heeft gehad. Met bezit wordt hier bedoelde dat u ‘feitelijke beschikkingsmacht’ moet hebben gehad over de gestolen spullen. Van belang is dat de rechter gaat beoordelen of u had kunnen weten of had moeten weten dat er zich in uw huis gestolen goederen bevonden. Omdat het van kleine details kan afhangen of u uiteindelijk wel of niet kunt worden veroordeeld, is het beslist raadzaam u te laten bijstaan door een advocaat met ervaring in het strafrecht. Neem daarom gratis contact op met een van de advocaten van Eerste Rechtshulp indien u wordt verdacht van heling.

Heling - Telefoon via marktplaats gekocht

Ik heb een telefoon via marktplaats gekocht die gestolen blijkt te zijn. Kan ik worden veroordeeld voor heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het ligt aan de omstandigheden van het geval of u kunt worden veroordeeld voor heling. Hoeveel heeft u voor de telefoon betaald? Van wie heeft u deze gekocht? Heeft u de telefoon bijvoorbeeld heel goedkoop gekocht op een parkeerplaats en heeft u geen aankoopbon gekregen. Mogelijk bent u dan schuldig aan heling. U wordt veroordeeld voor heling als de rechter het bewezen acht dat u wist of kon vermoeden dat de telefoon mogelijk van een ander misdrijf afkomstig was toen u deze kocht. Het gaat bij heling dus om het kopen of verkopen van goederen waarvan je weet of had moeten vermoeden dat ze gestolen zijn. Een advocaat kan het strafdossier voor u opvragen en u verdedigen voor de rechter als dat nodig is. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.

Heling - Fiets voor €50,- gekocht van een junk op straat

Ik heb een fiets voor €50,- gekocht van een junk op straat. Kan ik nu worden veroordeeld voor heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U vraagt of u kunt worden veroordeeld voor heling. Dat hangt af van de omstandigheden van het geval. Het hangt bijvoorbeeld er vanaf of de politie erachter komt dat u de fiets hebt gekocht van een junk. Als de politie u staande houdt kunnen ze het framenummer natrekken van de fiets en als die gesignaleerd staat als gestolen, kunt u worden verdacht van diefstal of heling. Als ze erachter komen dat u de fiets van een junk heeft gekocht, zult u worden verdacht van heling, omdat u dan eventueel redelijkerwijs had behoren te weten dat dat de fiets van een junk gestolen was. Of u dit redelijkerwijs had behoren te weten hangt daarnaast ook af van de prijs die u voor de fiets heeft betaald, hoe de fiets eruit ziet etc. Mocht u een dagvaarding of boete krijgen hiervoor dan kan een advocaat het strafdossier voor u opvragen en u verdedigen voor de rechter als dat nodig is. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.

Heling - Schuldig aan heling na kopen op internet?

Twee jaar geleden heb ik een computer en een tv gekocht van iemand op een internetveilingsite. Na verloop van tijd werd ik benaderd door de politie en ben ik verhoord als verdachte. Nu heb ik een dagvaarding ontvangen, waarop staat dat ik mij schuldig zou hebben gemaakt aan heling en bij de rechter moet komen? Ik wist niet dat er iets mis was met die spullen. Moet ik contact opnemen met een advocaat omdat ik word verdacht van heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Veel mensen kopen (tweedehands) spullen via internet. De waarschuwing die daarbij altijd geldt, is “als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook”. Soms blijkt dan achteraf bijvoorbeeld dat een product dat op internet is aangeboden van diefstal afkomstig blijkt te zijn. Als u wordt verdacht van heling, dan beoordeelt de rechter of u wist of had moeten weten dat de producten die u kocht van misdrijf afkomstig waren. Als u geen reden had om te vermoeden dat dit zo was, moet de rechter u vrijspreken. Een advocaat kan u in dit soort zaken goed bijstaan. Neem daarom contact op met een advocaat van Eerste Rechtshulp om u bij te laten staan als u wordt verdacht van heling na het kopen van producten op internet.

Heling - Televisie gekocht van een persoon op internet

Ik heb een tijd geleden een televisie gekocht van een persoon die op internet adverteerde onder een bedrijfsnaam. Ik vertrouwde het wel, omdat er meerdere advertenties onder deze naam stonden en ik bij aankoop een bonnetje kreeg. De prijs voor het toestel (een behoorlijk nieuw model) was wel erg voordelig. Thuis aangekomen begon ik daarom al een beetje te twijfelen. Gisteren hoorde ik dat de persoon waarvan ik de tv heb gekocht is aangehouden door de politie. In een magazijn zouden veel gestolen spullen zijn gevonden. Nu ben ik heel erg bang dat ik hier problemen mee ga krijgen. Zou het nu kunnen dat ik word vervolgd (en misschien wel veroordeeld) voor heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Indien het zo ver zou komen dat de rechter moet bepalen of u zich schuldig heeft gemaakt aan heling, dan zal hij daarbij rekening houden met alle feiten en omstandigheden van uw situatie. Van belang is of u wist of had kunnen weten dat de tv die u gekocht heeft van diefstal afkomstig was (indien dit inderdaad zo is). Omdat het van kleine details kan afhangen of u uiteindelijk wel of niet kunt worden veroordeeld, is het beslist raadzaam u te laten bijstaan door een advocaat met ervaring in het strafrecht. Neem daarom gratis contact op met een van de advocaten van Eerste Rechtshulp indien u wordt verdacht van heling.

Heling - Via marktplaats vijf mooie horloges gekocht

Ik heb via marktplaats vijf mooie horloges gekocht. Ze waren goedkoop, maar ook weer niet zo goedkoop dat ik meteen onraad rook. Toen ik ze eenmaal in mijn bezit had, begon ik wel te twijfelen, maar ik heb het maar gelaten voor wat het was. Nu heb ik een uitnodiging gekregen van de politie voor een verhoor. Ze hebben mij verteld dat het met heling te maken heeft. Ik weet zeker dat het met die horloges te maken heeft. Hoe groot is de kans dat ik nu een strafblad krijg vanwege heling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt door de rechter schuldig worden bevonden aan heling als u goederen heeft gekocht waarvan u wist of had moeten weten dat zij van misdrijf afkomstig konden zijn. Dit kan het geval zijn indien de goederen een dermate lage prijs hadden dat u redelijkerwijs had kunnen weten dat er iets niet in orde was. Een veroordeling voor heling wordt vermeld op uw justitiële documentatie (strafblad). Het is daarom belangrijk u te laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. Deze advocaat kan u reeds voor uw eerste verhoor adviseren, zodat u weet waar u rekening mee moet houden. Neem contact op met een van de advocaten op de profielenpagina van Eerste Rechtshulp als u wordt verdacht van heling.