Algemene Voorwaarden: Wanneer bent u hieraan gebonden?

Bij de aankoop van online producten komt dit bijna altijd voor: ‘door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden’ of  ‘door dit vinkje aan te klikken gaat u akkoord met de algemene voorwaarden’.  De meeste mensen lezen hier overheen of gaan akkoord zonder deze voorwaarden te lezen. Toch zijn deze algemene voorwaarden een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. Wanneer bent u gebonden aan deze algemene voorwaarden en wanneer niet? Deze vraag zal worden behandeld in dit artikel.

Wanneer bent u gebonden aan deze algemene voorwaarden en wanneer niet?
Algemene voorwaarden worden vaak door verkopers opgesteld en bevatten standaardbedingen die meestal voor alle koopovereenkomsten van deze verkoper gelden. Om de algemene voorwaarden te laten gelden bij een overeenkomst, moet de koper deze voorwaarden aanvaarden. Dit aanvaarden gebeurt al snel: door het vinkje aan te klikken dat ‘u akkoord gaat met de algemene voorwaarden’, is de aanvaarding voldaan. Ook ‘door verder te gaan, gaat u akkoord met de algemene voorwaarden', dat u deze voorwaarden niet heeft gelezen, maakt niet uit.  

Wel geldt dat de verkoper u een makkelijke manier moet aanbieden om bekend te raken met deze voorwaarden. Een veel gebruikte methode is een linkje dat leidt naar de algemene voorwaarden. Belangrijk is dat u de algemene voorwaarden aangeboden krijgt vóór het sluiten van de overeenkomst, dus vóór de koop. Ook moet de verkoper een mogelijkheid bieden om deze voorwaarden op te slaan.

Onredelijke algemene voorwaarden vernietigen
Bent u in alle omstandigheden gebonden aan algemene voorwaarden, als u akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden, die de verkoper u netjes heeft aangeboden vóór de aankoop?  Mits de algemene voorwaarden redelijk zijn bent u inderdaad (meestal) verbonden aan de algemene voorwaarden. Op het moment dat de algemene voorwaarden als onredelijk bezwarend worden gezien, bent u niet gebonden aan deze voorwaarden. De wet bevat twee lijsten, een zwarte en grijze, met voorbeelden van bedingen die als onredelijk bezwarend worden aangemerkt (zwart) en bedingen die mogelijk als onredelijk bezwarend kunnen worden gezien (grijs). Een voorbeeld van een beding op de eerste lijst is een voorwaarde waarin staat dat de verkoper het product niet hoeft te leveren na aanschaf. Als een van de bepalingen in de algemene voorwaarden onredelijk bezwarend is, kunt u deze bepalingen vernietigen. Dit kunt u doen door een brief te sturen naar de verkoper waarin u aangeeft dat u deze bepalingen vernietigt.